Ontdek de verborgen schatten van Delft

Speelgoed winkel Delft
 

Delft is een stad met een rijke geschiedenis en veel interessante bezienswaardigheden. Deze stad is vooral bekend vanwege de 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer. Zijn schilderij 'Vrouw in het blauw' en andere meesterwerken zijn ondergebracht in het Van Gogh Museum. Het Rijksmuseum herbergt kunstwerken van Nederlandse meesters als Rembrandt, Van Gogh en meer. Maar als u meer uit deze prachtige stad wilt halen, moet u ook de speelgoedwinkels bekijken die her en der verstopt zijn! Er zijn zoveel verborgen juweeltjes in dit schilderachtige stadje, dat we er een heel boek over zouden kunnen schrijven. In het volgende artikel vind je onze favoriete speelgoed winkel in Delft of omgeving – voel je vrij om deze fascinerende wereld zelf te verkennen!

De eerste speelgoedwinkel in Delft

De stad Delft is genoemd naar de blauwe en groene dakpannen op de daken. Vroeger werden deze dakpannen gebruikt om de gevels van huizen te schilderen. Daardoor hebben de daken dezelfde blauwe en groene kleur die je in de huizen ziet, vandaar dat de stad ook wel de Stad van de Blauwe en Groene Tegels wordt genoemd. De eerste speelgoedwinkel in de stad werd geopend in 1765, door een man genaamd Pieter Cornelis Floris Weyenberg. Hij verkocht speelgoed en spelletjes, puzzels en vele andere dingen voor kinderen, maar ook ouderwetse dranken. Die eerste winkel was net zo kleurrijk en exotisch als het speelgoed dat hij verkocht. Hij was gevestigd op de hoek van de Kalverstraat en de Groeneweg.

Een Nederlandse geschiedenis speelgoedwinkel

De Smeiers Groot Verzameling werd opgericht in 1892. Aanvankelijk zat de winkel een paar deuren lager en had hij een paar artikelen, maar in 1909 verhuisde hij naar de huidige locatie in de Sint-Jansstraat. De nu 150 jaar oude winkel heeft nog steeds dezelfde eigenaars als toen, die het gebouw zorgvuldig in zijn oorspronkelijke staat hebben hersteld. De winkel verkoopt onder meer museumstukken die op de zolder van het oorspronkelijke pand zijn gevonden, zoals oud speelgoed uit de 17e eeuw, een Erasmus Rotterdam uit 1578, originele Delftse tegels en schilderijen van Pieter de Hooch, Jan Vermeer, Jacob Maris en andere Delftse schilders uit de 17e eeuw.

Speciaal speelgoed voor kinderen met een zeldzame ziekte.

De Rare Disease Society (RDS) is een non-profit organisatie die speelgoed beschikbaar stelt voor kinderen met zeldzame ziekten en hun verzorgers. De RDS heeft verschillende collecties die mensen helpen die blind, doof, autistisch of anderszins gehandicapt zijn. Er is speelgoed voor mensen met kanker en bloedziekten zoals kanker, hemofilie en andere. Er is ook een collectie ter ondersteuning van kinderen met een neurologische aandoening genaamd Cerebrale Parese. Het speelgoed is bedoeld om het leven van deze kinderen en hun ouders te verrijken door middel van spel.

Conclusie

De bovenstaande speelgoedwinkels maken je weer helemaal verliefd op Delft. Je kunt er proeven van de Nederlandse geschiedenis en genieten van de oude wereldse charme van deze stad. Er zijn ook speciale speelgoedcollecties voor kinderen met zeldzame ziekten en speelgoed uit de 17e eeuw. Delft heeft veel te bieden en is een geweldige plek om te bezoeken. Dus als u een uitstapje wilt maken, waarom bezoekt u dan niet dit charmante stadje? Er zijn hier veel meer interessante dingen te zien dan de schilderijen van Vermeer en u zult het geweldig vinden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.